Selecteer een pagina

Augustinus

Mijn echtgenote, Joop Briels, en ik zijn beide aangesloten bij de geloofsgemeenschap Augustinus Eindhoven. Voor hun krant schrijf ik regelmatig een bijdrage. Hieronder mijn bijdrage zoals gepubliceerd in de ‘Corona editie’

Een bijzonder moment van de dag: Samen aan tafel

Het leven is niet altijd alleen een feest. Van tijd tot tijd en zeker in deze abnormale corona-situatie hebben mensen bemoediging en troost nodig om verder te kunnen en de moed niet te verliezen.

In haar overweging in corona-editie 9, zegt Annelies Rosier o.a. het volgende: ‘Het mooie is: we zien het om ons heen gebeuren, hoe deze crisis ook het beste in mensen naar boven haalt……spontane activiteiten die ontstaan.’

Er heeft blijkbaar inderdaad een gedragsverandering van mensen plaats. Psychologen constateren dat. Mensen zijn verdraagzamer, er is meer saamhorigheid. Mensen komen alleen of samen tot creatieve activiteiten waar ze voorheen, door hun drukke leven, niet of nauwelijks aan toe kwamen. Nu mensen zo op elkaar zijn aangewezen, is samen-doen en samen-zijn een nieuwe vorm van met elkaar omgaan. Samen-doen: klussen, huis een nieuw verfje geven, tuinieren, een mega-legpuzzel maken. Samen-zijn: Een van de momenten van samen-zijn is, samen aan tafel voor de avondmaaltijd. Het is misschien wel het belangrijkste moment van de hele dag. Even geen corona, even geen laptop, maar genieten van elkaars samen-zijn en van wat in de keuken is gepresteerd. Een moment van ontspanning, van een terugblik op de dag.

Het zal u niet verbazen dat dit gebeuren aan het einde van de dag, mijn bijzondere belangstelling heeft als Hobby-kok. En daarmee bedoel ik het koken, als voorspel, vooraf gaand aan het eten. Koken: Een creativiteit die blijkbaar opnieuw tot leven komt in deze thuis-zijn-sitiuatie. Een belangrijke en noodzakelijke activiteit, anders kan er niet gegeten worden. Mensen hebben nu weer de tijd in eigen keuken bezig te zijn. Er wordt weer fanatiek geëxperimenteerd achter het fornuis. Ook kinderen mogen meedoen. Mensen ervaren opnieuw dat koken spannend, maar ook ontspannend is. Men heeft niet alleen meer tijd, maar men is ook anders gaan eten door anders te winkelen. In plaats van naar AH, gaan mensen naar de boerderij-winkel, voornamelijk voor zuivelproducten en groenten.

De stamppotjes van oma zijn weer favoriet. Vergeten groenten komen weer in beeld. Zo bracht onze boodschappenman koolraap uit de natuurwinkel mee, terwijl ik koolrabi had besteld. Wat nu? Koken blijft spannend, dus ging ik aan de slag met het creëren van recepten voor die ouderwetse koolraap. Vroeger vonden mensen koolraap varkensvoer, armeluis eten. Verre van waar. Mijn recepten waren allemaal even lekker. Koken blijft boeiend. Ook nu, anno 2020.

De Bijbel en eten

Ook in de Bijbel zijn veel momenten van samen-eten te vinden en niet alleen om iets te vieren, maar ook om elkaar nabij te zijn of wanneer iets te bespreken viel. Als Jezus iets belangrijks te vertellen had, werd er altijd eerst gegeten. Zo ging Jezus bij Zacheus in zijn huis binnen. Zacheus, een klein mannetje, was zo begeesterd door Jezus dat hij in een vijgenboom klom om Jezus te kunnen zien. Jezus zag hem en zei: “Zacheus, kom vlug naar beneden want ik wil vandaag in jouw huis verblijven. Wel zeker zal Zacheus Jezus onthaald hebben met eten en drinken. Een Bijbelse gewoonte. En reken maar dat Jezus deze deugniet en rijke tollenaar, in deze ontspannen sfeer, wel even de les zal hebben gelezen (Lucas 19, 1-10).

Een andere keer was Jezus weer eens met zijn leerlingen samen. Hij zei: “Breng ook wat van de vis die jullie hebt gevangen. En Hij zei tot hen, kom en eet iets met mij. Jezus zorgde altijd eerst voor een ontspannen sfeer om daarna hen te onderhouden. (Joh. 21, 10-12). Zelfs toen Jezus aan zijn leerlingen verscheen voor Hij werd opgenomen in de hemel, kwam er eten aan te pas. Hij zei tot hen: “Hebt gij hier iets te eten?”. En zij gaven Hem een stuk gebraden vis met honingraten. Ook nu weer eerst eten en pas daarna het woord tot hen richten. (Lucas 24, 41-43).

Nog een keer een psycholoog aan het woord. Probeer alle mooie dingen, mooie ervaringen van het leven in herinnering te brengen. Dat helpt je vrij te blijven van stress en angsten. Wellicht komen die mooie dingen, mooie ervaringen, mooie herinneringen ter tafel op dat ene mooie moment van de dag. Weet je nog van toen…..

Voor mij zijn de woorden van Paus Franciscus in zijn document ‘Gaudete et Exsultate’ een opsteker en opbeurend. “Bezie het leven met humor en relativeer voor- en tegenspoed”. Met andere woorden, verheug je over al het goede wat in de schoot geworpen wordt en juich.

Pieter Briels

“Bezie het leven met humor en relativeer voor- en tegenspoed”. Met andere woorden, verheug je over al het goede wat in de schoot geworpen wordt en juich.